Főoldal » Aktuális híreink » Tanácsok, ötletek tetőtéri ablak vásárlása előtt

Tanácsok, ötletek tetőtéri ablak vásárlása előtt

2018. 11. 15.

Ha jelenleg régi ablakai vannak, amelyek mellett télen húz a hideg, nyáron viszont átforrósodik az üveg, nehéz a nyitás-zárás a faszerkezet elvetemedése miatt, akkor bizonyára olyan nyílászárót szeretne helyette, amely jóval nagyobb komfortot nyújt, és évtizedekig kiválóan működik.

Önnek milyen elvárásai vannak egy modern tetőablakkal szemben? Ha most választ először ablakot, akkor érdemes megfontolnia az alábbi tippeket.

Az egyik legfontosabb szempont az üvegezés

Ha hosszú távra gondolkodik előre, azt tanácsoljuk Önnek, hogy a tetőablak-kínálat feltérképezésekor ne ragadjon le az alaptípusoknál. A többletköltséget meghálálja, hogy melegebb lesz a szobában, kevesebb energia vész el, így nem fizet felesleges fűtési költséget. Ha zajos helyen lakik, vagy nyugtalanul alszik, érdemes odafigyelni az ablak léghanggátlására vagy esőzajcsökkentő képességére is, hogy hosszú távon kizárhassa a környezeti zajokat. Az új 3-rétegű üvegezésű VELUX Standard Plus tetőtéri ablakok az üveg Ug=0,6 W/m2K és a teljes ablakszerkezet Uw=1,1 W/m2K hőszigetelő képességével jövőbiztosak. Ilyen jó hőszigetelést ilyen áron nem nagyon fog sehol találni, az alap változatnál 15%-kal jobb energiahatékonyságot bárki által megfizethető áron kínáljuk.

Nézze meg a teljes tetőtéri ablak választékunkat itt:

Tetőtéri ablakok

Figyeljen oda az energiahatékonyságra!

A rezsicsökkentés mellett további eszközei is vannak a fűtésszámla csökkentésének. Egy megfelelően hőszigetelt tetőablak útját állja a természeti erőknek, a hideg biztosan nem húz be az ablak alatt télen. A tetőtéri ablak tokjába épített ún. ThermoTechnology™ hőszigetelési rendszernek köszönhetően a VELUX Standard Plus tetőablakok mellett pl. télen kevesebb fűtési energia szükséges ugyanolyan belső hőmérséklet eléréséhez az alaptípusokhoz képest. Emellett az ablakszárnyon körbefutó extra gumitömítés a 100%-ban huzatmentes lakáshoz és a csendesebb otthonhoz járul hozzá.

Érdemes a helyiséghez választani az ablaktípust.

A műanyag bevonatú tetőablakoknak több előnyük van, mint gondolná. Mivel a fehérre festett poliuretán bevonat teljesen körbeveszi az ablak fa belsejét, ezért a nedvesség nem tud kárt tenni benne. Fürdőszobába vagy konyhába szinte csak ilyet éri meg választani. Másik nagy előnye, hogy egyszerű tisztán tartani a felületét és évek múltával sem kell tervezni az újrafestést, mert nincs rá szükség. Emiatt háló- és gyerekszobákban is népszerű ez az ablak. A trendkövetők is örömüket fogják lelni az ablakban, fehér színe az üveg és az alkalmazott fehér lakk kiváló UV-tűrése miatt évtizedek múlva is fehér marad. Az örök elegancia és stílus biztosítva van

Milyen magasságba épül be az ablak?

A legtöbb tetőtéri ablak homlokzati társaihoz hasonlóan olyan magasságba épül be, hogy az ablakon ülő és álló helyzetben is kilátni, és az ablak nyitószerkezete kézzel könnyen elérhető. A tetőtérben sok esetben azonban az ablakok nagy magasságba kerülnek, így azok nyitása-zárása csak távvezérléssel lehetséges. A legkényelmesebb megoldást az egyetlen gombnyomással irányítható, elektromos működtetésű INTEGRA® ablak nyújtja. Önnek csak azt kell eldöntenie, hogy elektromos áram felhasználásával vagy a korlátlanul és ingyen rendelkezésre álló napenergia használatával képzeli el mindezt. Érdemes tudni, hogy a kézzel el nem érhető magasságban beépített ablakokat kézi távnyitórúddal is nyithatja, ill. zárhatja.

Mekkora a tető hajlásszöge?

A tető hajlásszöge nagymértékben befolyásolja az ablak optimális hosszúságát. Minél alacsonyabb a tető hajlásszöge, annál hosszabb ablakot érdemes választani. A billenő ablakok 15°-90° közötti tetőhajlásnál alkalmazhatóak, a felnyíló-billenő ablakok azonban csak 15°-55° közötti hajlásszögű tetők esetén ideálisak.

Van-e és milyen magas a térdfal?

Alacsony (90-110 cm magas) térdfallal épült tetőterekben bármely VELUX tetőtéri ablak alkalmazható. Magas (110 cm magasság feletti) térdfal esetén azonban csak az alsó kilinccsel nyitható tetőtéri ablakok nyújtanak kielégítő megoldást.

Van-e mód arra, hogy több ablakot építtessek egymás mellé vagy egymás alá?

A tetőterek bevilágító felületeinek megtervezésénél is fontos szempont, hogy a fényviszonyok ideálisak legyenek. Több kisebb méretű ablak jobb fényelosztást nyújt, mint egy nagy, és különösen jó fényviszonyokat kapunk, ha több tetősíkra helyezzük el őket. Ahhoz, hogy ülő helyzetből is kényelmesen kilássunk, a tetőablak alját a padlótól számítva 90-100 cm körüli magasságban érdemes elhelyezni. A belső terekbe viszont magasan beépített tetőtéri ablakokkal juttathatunk természetes fényt. A legjobb döntés az, ha magasan és alacsonyan is elhelyezünk ablakokat. Ennek egyik módja a csoportos tetőablak beépítés.

A standard VELUX burkolókeret rendszer segítségével az ablakok egymás mellé 12 cm toktávolságra, egymás fölé pedig 10 cm toktávolságra építhetők be. Természetesen ezen kívül más oldalsó toktávolságokhoz – 10, 14 és 16 cm – is rendelhetők kombi keretek. Ügyelni kell viszont arra, hogy egymás mellé csak azonos magasságú, egymás fölé pedig azonos szélességű ablakok kerülhetnek. A kombi burkolókeretek a szólókhoz hasonlóan profilos és sík tetőfedő anyaghoz is kaphatók.

Válasszon tetőablakot igényeinek megfelelően gyorsan és könnyedén, lépésről lépésre!

A nagyobb komfort érdekében válassza ki könnyedén az ablakokhoz ajánlott árnyékolókat is: segítünk a kiválasztás folymatában!

Tudjon meg többet szakértőinktől, írjon nekünk webáruházunkon keresztül, keressen bennünket személyesen, vagy telefonon!

Hírek, aktualitások

Értesüljön elsőként tervezési, építési, felújítási tippjeinkről, legújabb híreinkről.

Csatlakozzon egy Építő Közösséghez, iratkozzon fel hírlevelünkre!