Főoldal » Aktuális híreink » Top 3 Tipp-tár

Top 3 Tipp-tár

2018. 10. 09.

A zöldtető energia-hatékonnyá teszi otthonát, pénzt takarít meg Önnek. A fűtésre akár 25%-kal, a hűtésre akár 75%-kal kevesebb energiát kell fordítania. Emellett a tetőtér hőszigetelésére, illetve a tetőcserép méretére, minőségére is érdemes odafigyelni!

1. A zöldtető

A zöldtető védelmet nyújt a tetőt felépítő elemeknek a mechanikai sérülések, ultraibolya sugárzás és a nagy hőmérsékelt-ingadozás káros hatásaitól, ezáltal csökkenti a karbantartásra, javításra fordítandó időt és pénzt.

A zöldtetők nem mellesleg tisztítják a levegőt és az esővizet. Használatával hatékonyan szállhatunk be a széndioxid elleni küzdelembe. 1 m2 zöldtető évente 5 kg széndioxidot képes megkötni! (a Knauf Insulation Kft. tippje)

2. A tetőtér hőszigetelése

Használaton kívüli tetőterek esetében a hőszigetelés leggyakrabban vízszintesen helyezkedik el, közvetlenül a födémre. Általában ilyenkor rugalmas, kis testsűrűségű kőzetgyapot használata javasolt.

Magastetőnk hőszigetelése során terekedjünk arra, hogy jó minőségű, alacsony lambda értékű (hőátbocsátási tényező) hőszigetelő anyagot válasszunk. Minél alacsonyabb az érték, annál jobban szigetel a termék, tehát alacsonyabb lesz a magastetőnk hővesztesége télen, illetve nem forrósodik át a tetőtér nyáron.

A poliuretán táblákkal történő felújítási megoldással nemcsak tetőnk hőszigetelő hatását növelhetjük többszörösére, hanem az egyéb felmerülő problémák, hiányosságok is orvosolhatók és mindez a lakótér megbontása nélkül kivitelezhető.

Nagyon sok gondot tud okozni a nem megfelelő minőségű vagy rosszul beépített belső páratechnikai réteg, amelynek feladata, hogy meggátolja a fűtött helyiségekből kiáramló pára bejutását a hőszigetelő rétegbe. A tetőtér felújítása során meg kell győződni arról, hogy a korábban beépített tetősík fólia párazáró vagy páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezik-e. A nem légtömör, sérült párazáró fólia nagyon rövid idő, akár egy fűtési szezon alatt a hőszigetelő réteg, sőt a tetőszerkezet végleges károsodását okozhatja.

Tetőtér beépítésekor az ellenlécek magassága fogja biztosítani az átszellőztetett légrést, amely segít, hogy elkerüljük a tető nyári átmelegedését. Az ellenlécekre merőlegesen szegeljük a tetőléceket és rakjuk a cserepeket. (A homeinfo.hu és a hufbau tippjei)

Segítségre van szüksége? Kérdezzen tetőszakértőnktől!

KAPCSOLAT

3. A tetőcserepek

A házához legjobban illő cserépformát a tető méretétől függően és az épület jellegéből adódóan tudja kiválasztani. Műszakilag minden cserép alkalmazható új és felújítandó tetőre, mert a léctávolság választható az összes típusnál.

Nagyméretű tetőcserepeknél minden harmadik-negyedik, kisebb cserepek esetén minden ötödik-hatodik cserépre javasolt viharkapocs elhelyezése. Az eresznél, gerinceknél és szegélyeknél minden cserepet rögzíteni kell.

A nagyobb cserepek szebben és gyorsabban vághatók, a vágott cserepek könnyen elhelyezhetőek és biztonságosabban beépíthetőek, mint kisebb társaik.

Nagyobb tömegű fedés és tetőszerkezet esetén jobb a hőcsillapítás, nagyobb a viharállóság és jobb a hanggátlás.

A betoncserép más tetőfedő anyagokhoz képest színtartóbb. Jóval hosszabban ellenáll az időjárás szélsőséges hatásainak és a nap fakító erejének.

Felületi hófogás céljából négyzetméterenként 2 db hófogót kell beépíteni, mivel az eresz mentén elhelyezett két sor hófogó nem tudja a havat megtartani. (a homeinfo.hu tippjei)

Hírek, aktualitások

Értesüljön elsőként tervezési, építési, felújítási tippjeinkről, legújabb híreinkről.

Csatlakozzon egy Építő Közösséghez, iratkozzon fel hírlevelünkre!